7.9.08

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ & ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Είναι σε όλους πλέον πασιφανές ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν χάσει το νόημα και το ρόλο του (φιλίας των λαών, αθλητικής άμιλλας). Γενικά όλες οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις είναι έκφραση του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού στη σημερινή φάση ανάπτυξης του καπιταλισμού και των αναγκών των μονοπωλίων να διευρύνουν τη δράση και τα κέρδη τους σε κάθε σφαίρα της κοινωνικής ζωής.

Σε όλα σχεδόν τα αθλήματα όλες οι μεγάλες ομάδες και οι πιο ταλαντούχοι αθλητές ελέγχονται από τα διεθνικά μονοπώλια. Η ίδια η ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) είναι ένας πολυπλόκαμος μηχανισμός για τα οικονομικά συμφέροντα των μονοπωλίων και για την ιδεολογική χειραγώγηση ου λαού και της νεολαίας.

Στη χώρα μας η επιδίωξη μεταλλίων και ο πρωταθλητισμός «πάση θυσία» για την ισχυρή Ελλάδα και την εθνική υπερηφάνεια μας που κρύβει κάθε πρόβλημα του λαού, οδήγησε στον παραλογισμό του ντοπαρίσματος που έλαβε παράλογες διαστάσεις στην τελευταία Ολυμπιάδα, καταστρέφοντας τις ζωές και την υγεία αθλητών.

Ακόμα και τα πενιχρά κρατικά κονδύλια για τον αθλητισμό καταλήγουν όλα στη λογική του πρωταθλητισμού, έχοντας συρρικνώσει κάθε πρόγραμμα μαζικού λαϊκού αθλητισμού, κάθε ερασιτεχνική και γενικά κάθε αθλητική δραστηριότητα που δεν υπηρετεί τον αθλητισμό επιχείρηση.

Χωρίς προϋποθέσεις για μαζική άθληση του λαού και της νεολαίας ως αναπόσπαστο κομμάτι της ολοκλήρωσης της προσωπικότητας δε θα βγουν ποτέ γνήσια και πολλά ταλέντα.

Οι super ομάδες και οι super αθλητές χρησιμοποιούνται ως πρότυπα, ως μηχανισμός μαζικής χαύνωσης της νεολαίας, για να υποδεχτούν οι νέοι το σύστημα της οικονομικής κυριαρχίας των μονοπωλίων, τις ιδέες και τις αξίες που παράγει με έμφαση την «ατομικότητα» ώστε να αποκοπούν οι νέοι από τις συλλογικές διεκδικήσεις που μπορεί να αμφισβητήσουν την κυριαρχία των ίδιων των μονοπωλίων.

Είναι ουτοπία σήμερα κανείς να πιστεύει ότι στις σημερινές συνθήκες που τα πάντα λογίζονται με σκοπό την κερδοφορία του κεφαλαίου μπορεί να υπάρξει καθαρός αθλητισμός (ντόπινγκ, στημένα παιχνίδια, οπαδικοί στρατοί στις ανάγκες των μεγαλοϊδιοκτητών των ομάδων, κ.α.).

Οι νέες ρυθμίσεις που προωθούνται στη χώρα μας για την εξυγίανση του αθλητισμού είναι πέρα για πέρα υποκριτικές και αποπροσανατολιστικές (αντιμετώπιση του ντόπινγκ, νέος αθλητικός τρομονόμος, κ.α.) που σκοπεύουν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το αθλητικό εποικοδόμημα που έχουν οικοδομήσει, καθώς και των κομμάτων του ευρωμονοδρόμου που στηρίζουν τον αθλητισμό εμπόρευμα.

Η σήψη στον αθλητισμό είναι βαθιά, και δε χωράει μικρο βελτιώσεις, αλλά μόνο ριζική ανατροπή με αποκοπή του αθλητισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων από την πολιτική των μονοπωλίων με παράλληλη ανάπτυξη του αθλητισμού για όλο το λαό.

Σήμερα μόνο με τον αθλητισμό που θα έχει για βάση το σχολείο, τον εργασιακό χώρο και τη γειτονιά θα μπορέσει να αναπτυχθεί ουσιαστικός αθλητισμός υψηλών επιδόσεων.

Το vissiniPROOletariato καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους, αθλητές και προπονητές να μην υποκύπτουν στις πιέσεις των μονοπωλίων μέσα από τις αθλητικές δραστηριότητες, αλλά να βγουν στον προσκήνιο και με τη δράση τους να διεκδικήσουν υγιή αθλητισμό για όλους.